ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА И РАЗВОЈ СТРАТЕГИЈЕ НАЦИОНАЛНЕ БЕЗБЕДНОСТИ – ИЗАЗОВИ И ПЕРСПЕКТИВЕ - Hatidza, Berisa Alil; Pavić, Aleksandar (Nacionalni interes, 2024)
Правци развоја стратегије националне безбедности увек су по правилу усклађени са савремени тековинама друштва, који су у корелацији са савременим изазовима, ризицима и претњама, као и расположивим инструментима моћи саме државе. Праћење трендова на глобалном нивоу је један од методолошких приступа који је широко примењен у пракси и свакако утиче позитивно на ажурирање стратегије националне безбедности. Трансформација постојећег и припрема за предстојеће стратегијског решења у оквиру  екосистема безбедности је немогуће разматрати без вештачке интелигенције, што је и основно проблемско питање на којој се базира у раду. Вештачка интелигенција мора да буде интегрисана и операционализована као један од елемената савремене стратегије националне безбедности. Теоретско утемељење вештачке интелигенције је прожето у различитим научним областима које се превасходно баве аутоматизацијом и аутономном употребом машина-робота. Практична примена је нашла своје утемељење у постепеној, али свеобухватној дигитализацији свих сфера живота и друштва у целини. Са становишта националне безбедности посебно је важно размотрити утицај у развоју аутономних оружаних система, перспективи употребе и начину на који ће обликовати савремене оружане сукобе.
Keywords: вештачка интелигенција; стратегија националне безбедности; аутономни оружани системи; фактор; војне снаге; рат; војни систем; ресурси