ПОТРЕБА ЗА ФИЛОЗОФИЈОМ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ - Starčević, Srđan; Kajtez, Ilija (Nacionalni interes, 2024)
Misliti o suštinskim pitanjima, smislu ljudskog trajanja, društveno–istorijskim i ontološkim zagonetkama Sveta, znači nužno biti u odajama filozofije. Nažalost, naš (post)moderni, globalizovani i užurbani svet, olako okreće leđa mudrosti svih vekova. U ovom radu autori ukazuju na odbacivanje filozofije u savremenom potrošačkom društvu i tragaju za odgovorima na pitanja o potrebi izučavanja filozofije danas, o njenoj važnosti za čoveka, narod i čovečanstvo. Rad se sastoji od tri celine, u kojima se daje doprinos razumevanju značaja filozofije za čoveka, društvo i čovečanstvo, istražuju razlozi odbacivanja filozofije u savremenom dobu i ispituje odnos filozofije i nauka.Filozofija potrebna savremenom čoveku/društvu/čovečanstvu iz istih razloga zbog kojih je bila potrebna u prošlosti, ali je potreba za njom skrivena u savremenom potrošačkom društvu. Filozofija  je večna i večita. Ukoliko je koren filozofije dubok oko 27 vekova i preživeo je sve radikalne promene u svetu i sve (r)evolucije, vladare i dinastije, političke i socijalne pokrete, sve ratove i razaranja, sva geografska otkrića i osvajanje Kosmosa, zar je pametno da se dobrovoljno odreknemo takvog dubokog izvora mudrosti?
Keywords: filozofija; naše doba; nauka; postmodernizam; istorija