ПЕРСПЕКТИВЕ СРПСКО-АЛБАНСКИХ ОДНОСА У СВЕТЛУ ИНИЦИЈАТИВЕ "ОТВОРЕНИ БАЛКАН" - Stanković, Marko; Krstić, Zoran (Nacionalni interes, 2023)
Историјскa наслеђa српско-албанских односа, процесi ослобођења и успостављања модерних држава  на Балкану супростављају се изградњи добросуседских односа. Предмет овог рада је објашњење ових категорија и њихових штетних политичких интерпретација у односима Србије и Албаније. Рад има за циљ да покаже могућности и перспективе унапређења српско-албанских односа.  Политке конфротацијa омогућиле су  усвајање предрасуда међу два народима и пружиле подршку политичким елитама која воде ова друшва у смеру конфликата и одбијања међусобне сарадње. Присуство последица српско-албанских конфликата крајем 20. и почетом 21. века успорава успостављање здравих политичких односа којима би требало да профитирају не само Србија и Албанија, већ и читав регион Западног Балкана. У ери када Србија и Албанија покушавају да постану део Европске Уније намећу се бројне препреке и недостатак подршке европских земаља на овом путу. Сходно томе ове земље су покренуле регионалне политичке и економске интеграције. Развој регионалних интеграција и неопходности сарадње држава у регионалном политичком контексту развио је још Ернст Хас, напомињући да у свеукупним међународним политичким односима интеграција постаје нужна и представља исправно међународно деловање држава (Hass, 2008). Оснивање иницијативе „Отворени Балкан“ има за циљ успостављање политичких и економских односа који ће убрзати  европске интеграција Србије и Албаније. Део критика овом пројекту огледа се у очекивању помоћи од стране  земаља Европске Уније, која је изостала у првобитним процесима европских интеграција. Oвакав храбар корак представљa мини-преседан у европској историји интеграција, и пут је обнове пријатељских српско-албанских односа. „Отворени Балкан“ најбољи је показатељ жеље ових држава за изградњу бољих односа. Ова иницијатива представља нови механизам усвајања европских вредности и успостављања европских стандарда. Иако наизглед оптерећени, немогући, отежани и неуспешни, српско-албанских односи имају будућност кроз овакве иницијативе. Овај рад покушаће да одговори на питања: Да ли је српско-албанска сарадња могућа?; Какви су развојни путеви српско-албанских односа?. Питања дефинисања кривца за конфликте у прошлости неће бити разматрана у овом раду, јер би то био пут без одредишта у коме се драгоцено време губи, а изградња бољих         српско-албанских односа спречава.
Keywords: српско-албански односи; Отворени Балкан; Европска Унија; сарадња; перспективе; Србија; Албанија