ПРАГМАТИЗАМ У ОДНОСУ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРЕСА И СТРАТЕГИЈЕ - Forca, Božidar (Nacionalni interes, 2026)
У раду се истражује однос утврђених националних интереса држава и њихових стратегија. Фокус је на периоду 2006-2026.година, односно захвату две деценије назависности и самосталности Републике Србије. Аутор анализира теоријско одређење и праксу декларисања националних интереса, њихов однос према националним вредностима и циљевима, а посебно прагматизам утицаја на стратегију националне безбедности. Теоријско одређење и однос националних вредности, интереса и циљева аутор даје у првом, а њихову везу са стратегијом националне безбедности утврђује у другом делу рада. У емпиријском делу рада аутор износи примере из праксе страних држава по питању утврђивања националних интереса и њиховом утицају на сопствену стратегију националне безбедности. При томе, аутор се опредељује за приказ предметне материје код светских сила и држава из окружења. Применом компаративне методе, анализе садржаја и студије случаја, аутор долази до закључака, који се могу исказати ставовима: Не постоји општеприхваћен теоријски однос према појмовима националне вредности, интереси и циљеви; Национални интереси су политичка категорија, а артикулишу их политичке елите на власти, у складу с различитим интересима и Спој националних интереса и стратегије националне безбедности конкретан је на примеру светских сила, док код малих држава има више декларативан, него суштински карактер.