МОДЕЛ МАКСИМАЛНОГ ПОКРИВАЊА У ФУНКЦИЈИ ОПТИМИЗАЦИЈЕ ПОЛИЦИЈСКИХ РЕСУРСА - Petrović, Jovan M (Nacionalni interes, 2025)
Локацијски проблеми представљају једне од реалних проблема приликом употребе полицијских ресурса. Материјални и људски ресурси су битан фактор функционисања полицијске организације и представљају основ за доношење одлука о алокацији ресурса. У раду се истражују могућности коришћења модела максималног покривања при решавању локацијских проблема, уз употребу ГИС технологија као средства подршке у одлучивању у Полицијској управи у Зрењанину. Истраживање је илустровано практичним примерима, а све у циљу оптимизације и рационалне употребе (ангажовања) ресурса полицијске управе. Резултати истраживања одговарају на питање које су то локације на којима треба да се налазе патроле полиције како би биле ефикасније и ефективније у обављању задатака као што је сузбијање криминалитета и непосредном лишењу слободе учинилаца кривичних дела. Ограничења рада се односе на решавање локацијских проблема само једне полицијске управе коришћењем једног софтвера и метода, као и мањак истраживања која се односе на криминална жаришта.