ТРАГАЊЕ АЛБАНИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСНИМ ГАРАНТОМ - Pavlović, Đorđe (Nacionalni interes, 2025)
У раду аутор настоји да прикаже искуства Албаније са одабиром стратешког безбедносног гаранта, са посебним фокусом на њено искуство везано за НАТО од 1992. године до данас. Основна хипотеза овог истраживања је да је албанска држава имала користи од проширеног одвраћања које јој је пружала Алијанса не само након што је постала чланица тог савеза 2009. године, него чак и више од деценију пре тога. У том контексту, аутор ће се усредсредити на два примера, од којих се први односи на ситуацију у којој се Албанија нашла за време агресије НАТО на Савезну Републику Југославију (СРЈ) 1999. године, а други указује како је албанској држави ишао у прилог процес ширења Алијансе на Западном Балкану зарад унапређења заштите албанског становништва у суседству. Осим тога, у раду ће бити приказани и конкретни начини на које Албанија настоји да унапреди своје позиције у оквиру НАТО, како би проширено одвраћање које јој тај савез пружа што више допринело заштити албанских националних интереса. Доминантни извор података за наведени рад је научна литература, док су за извођење закључака коришћене упоредна и историјска метода, као и студије случаја.