ПРОТИВРЧЕНОСТИ ВОЈНЕ НЕУТРАЛНОСТИ И КОНЦЕПТА ОДВРАЋАЊА: ПРИМЕР СРБИЈЕ - Jovanović, Miloš (Nacionalni interes, 2025)
Да ли војна неутралност Србије доприноси функцији одвраћања система одбране, као што је сугерисано званичним стратешким документима, основно је питање предметног рада. Након појашњења значења оба појма, како концепта одвраћања тако и концепта војне неутралности, недвосмислено се закључује да војна неутралност представља препреку у погледу одвраћања јер по дефиницији искључује један од класичних модела одвраћања – чланство у одбрамбеним савезима, док не одговара у потпуности другом моделу одвраћања – неутралности и њеном правном режиму. С друге стране, одлука о војној неутралности потврђује виталност нематеријалних елемената моћи попут националног духа, карактера или морала и тиме, парадоксално, непосредно доприноси јачању функције одвраћања. Поред чињенице да позиција војне неутралности може исказати свој пуни позитивни потенцијал управо у свету растуће мултиполарности, ова претходно изнета тврдња, представља основни закључак рада.