ОПСТАНАК ГОРАНСКОГ ИДЕНТИТЕТА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: УЛОГА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И БРИСЕЛСКОГ ПРОЦЕСА - Semenov, Andrej; Nedeljković, Zoran (Nacionalni interes, 2025)
Централни аргумент овог рада гласи да је опстанак идентитета горанске заједнице на КиМ могућ једино у оквиру српског националног корпуса. Алтернативне тезе о Горанцима као Албанцима, Бошњацима, Бугарима, Македонцима, засновани су на негирању самог постојања горанског идентитета или његови политички пропоненти не поседују капацитете да заштите горанску заједницу од приштинске администрације. Горански идентитет као део српским националног корпуса, у формалном смислу омогућава дуалност идентитета овој заједници, док у суштинском смислу пружа заштиту кроз институције у области здравства и образовања. Дакле, пут опстанка горанског идентитета уско је везан са опстанком српског становништа на КиМ, и готово искључиво зависи од подржке Републике Србије али и успеха спровођења досадашњих споразума Бриселског процеса.