ДИГИТАЛНИ САМИТ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: КА ДЕЛОТВОРНОМ УПРАВЉАЊУ ПРОЦЕСОМ ДИГИТАЛИЗАЦИЈЕ У РЕГИОНУ - Dunjić, Ivana (Nacionalni interes, 2024)
Дигитална трансформација је процес глобалног домашаја који неће изузети ниједан део света. Упркос томе, она не захвата све крајеве истовремено и са истим интензитетом, што за последицу има дигитални јаз. Један од начина на који регион Западног Балкана настоји да смањи свој заостатак за глобалним токовима дигитализације јесте регионални дијалог у виду Дигиталног самита. Предмет овог рада је Дигитални самит Западног Балкана и његова улога у делотворном управљању процесом дигитализације. Основни циљ овог истраживања је допринос постојећој литератури из уже научне области дипломатских студија. Виши научни циљеви су дескрипција друштвено-политичких промена изазваних дигиталном револуцијом, класификација Дигиталног самита као самита више заинтересованих страна, и на темељу тога објашњење његове у делотворном управљању процесом дигитализације у региону. Друштвени циљ је актуелизација ове теме и приближавање заинтересованој јавности улоге Берлинског процеса и Европске уније у дигиталној трансформацији региона. Теоријски истраживање је засновано на концепту самит дипломатије у комбинацији са Хокинговим приступом дипломатије више заинтересованих страна, како би се акцентовала на еволуцију самита која одражава трансформацију дипломатског система у коме се одвија. Емпиријски део овог истраживања бавиће се компаративном анализом студија случаја свих шест одржаних дигиталних самита. Закључује се да Дигитални самит Западног Балкана јесте допринео делотворнијем управљању процесом дигитализације у региону, и да као такав представља пример добре праксе регионалне сарадње у глобалним питањима.