ТЕОРИЈСКЕ ИНТЕРПРЕТАЦИЈЕ СОЦИЈАЛНИХ НЕЈЕДНАКОСТИ У ОБРАЗОВАЊУ - Marinković, Blagica (Nacionalni interes, 2024)
Усмерен на истраживање фактора који обликују ставове и могућности у образовању, овај рад нуди увид у социолошке димензије образовних неједнакости. Указано је на значај социјалних услова и идеолошких уверења на појаву неједнакости у друштву и друштвене стратификације и анализирани су различити облици социјалних неједнакости у образовању. Појам друштвена стратификација се односи на систем рангирања група у друштву, који се заснива на различитим факторима као што су економски статус, образовање и приступ ресурсима и другим факторима. На основу разматрања класичних социолошких теорија: функционалистичке, радикалне, интеракционистичке, теорије образовног капитала, културне депривације и позиционе теорије, у раду се истражују различити аспекти образовног процеса и њихова веза са социјалним неједнакостима. Представљени су ставови типичних представника поменутих социолошких теорија. Детаљно су анализиране социјалне неједнакости у образовању, са фокусом на теоријска објашњења овог феномена. Истакнути су обрасци утицаја социјалног порекла на образовна постигнућа и образовне аспирације учесника образовног процеса, што је и био циљ истраживања у овом раду.