СТВАРАЊЕ „СРПСКОГ СВЕТА“: КВАЛИТАТИВНА АНАЛИЗА САДРЖАЈА ЈАВНИХ ИСКАЗА О КОНЦЕПТУ И ДЕФИНИСАЊЕ ЊЕГОВИХ ДИМЕНЗИЈА - Ljubomirović, Aleksandar (Nacionalni interes, 2024)
Циљ овог научног рада је да се представе одабрани резултати ауторовог истраживања о димензијама новонасталог концепта ’Српски свет’. Иако је постао поприлично популаран и актуелан у јавном дискурсу, концепт Српског света до сада није био део академских расправа, те је једна од главних сврха овог рада да се садржај наведеног појма детаљно анализира и уведе у научни оквир. Методологија на којој се заснива истраживање, обухвата квалитативну анализу садржаја исказа о концепту „Српски свет“, доступних и објављених, пре свега, у домаћим медијима. Притом, анализа концепта ограничава се на опсервирање његових димензија, користећи се исказима српских званичника као примерима дискурзивног обликовања и конструисања сваке од издвојених димензија. На основу обављеног истраживања, концепт се заснива на идеји стварања наднационалног српског цивилизацијског простора по античком моделу. Према тој идеји, српски народ би се ујединио у једну заједницу, укључујући и Србе у региону и расејању, али и све оне људе других националности, који су привржени српској култури, уче српски језик или се једноставно идентификују са вредностима српског народа. Поред своје територијалне димензије, која за сада преовладала у јавном дискурсу, поготово међу њеним противницима, концепт Српског света се заснива и на националним, психосоцијалним и културолошким компонентaма, док је свакако главни етнос у њему српски народ око којег би требало да се окупљају други народи. Верска компонента је један од главних стубова и важан ко-конституент наведеног концепта. Коначно, у раду су представљене и перспективе за даља истраживања и анализу концепта.