Анализа постигнућа ученика седмог разреда на државним такмичењима из математике у односу на област и тип задатака: Поређење ученика из специјализованих и класичних одељења - Milenković, Aleksandar; Milikić, Milan; Vulović, Nenad (Nastava i vaspitanje, 2025)
Математичка такмичења све више привлаче пажњу истраживача у области математичког образовања, будући да доносе бројне бенефите за ученике – од продубљивања и проширивања математичких знања до развоја компетенција за решавање проблема. Имајући у виду да ученици седмог разреда у Републици Србији већ дуги низ година имају могућност похађања специјализованих одељења ученика са посебним способностима за математику (СМ одељења), поставља се питање да ли њихово груписање у хомогена одељења утиче на постигнућа на државном такмичењу из математике. Циљ овог рада је да се подробније упореде постигнућа ученика седмог разреда СМ и класичних одељења на државном такмичењу, као и да се анализирају задаци на којима су ученици две групе остварили статистички значајно различите резултате. Анализом успеха у решавању 50 такмичарских задатака утврђено је да су ученици СМ одељења остварили статистички значајно боље резултате у 23 задатка, док су ученици класичних одељења имали значајно боље резултате у само једном задатку. Највеће разлике у корист ученика СМ одељења забележене су у задацима из теорије бројева, затим геометрије и комбинаторике, док су најмање разлике уочене у задацима из алгебре. Такође, ученици СМ одељења су у значајно већој мери били успешнији од ученика класичних одељења у решавању доказних задатака. Детаљна анализа садржаја задатака указује да разлике у постигнућима могу бити последица ширег и темељнијег математичког образовања коме су ученици СМ одељења изложени, као и њихове боље способности за синтезу различитих математичких појмова и тврђења у поступку решавања. Резултати овог истраживања могу послужити као смернице наставницима и ученицима у припреми за будућа математичка такмичења.
Keywords: математичка такмичења; тип одељења; математичке области; типови задатака; постигнућа ученика