ПУТ КА СИМБОЛИМА У АЛГЕБРИ: ОД РЕАЛИСТИЧНИХ СИТУАЦИЈА ДО СИМБОЛИЧКОГ ЈЕЗИКА - Milinković, Nenad; Маричић, Сања; Ковач, Елвира (Nastava i vaspitanje, 2025)
У раду аутори представљају оквир учења за увођење слова као ознаке за непознату и променљиву који се заснива на ситуација из реалног контекста, њеном моделовању и превођењу на алгебарски језик. У емпиријском делу рада организовано је истраживање с циљем да испитају ефекти оваквог приступа на развијање алгебарске симболике код ученика млађих разреда основне школе. Истраживање је спроведено на узорку од 257 ученика четвртог разреда основних школа у Републици Србији, применом експерименталне методе са паралелним групама. Резултати истраживања показују позитивне ефекте примењеног приступа на боље разумевање симболичке нотације и већи степен алгебарске генерализације. Ови налази потврђују хипотезу да увођење алгебарских симбола кроз реалистичне проблеме и контекстуално повезане активности може значајно унапредити способност ученика да правилно интерпретирају и користе алгебарску нотацију.
Keywords: алгебра; контекстуални приступ; математика; непозната; променљива