ИГРЕ ПРЕТВАРАЊА, ФАНТАЗИЈЕ И КРЕАТИВНИ ПРОЦЕСИ КОД ДЕЦЕ ПРЕДШКОЛСКОГ УЗРАСТА - Gardašević, Ana; Gardašević, Ana (Nastava i vaspitanje, 2025)
Рад говори о значају утицаја игре претварања и фантазије на креативне, когнитивне процесе, емоционалну повезаност и грађење односа са другима. Како би се уочила креативност, когнитивни, афективни и интерперсонални односи у раду се анализирају игре претварања и фантазије. Анализом наративних прича дечје игре уочено је дивергентно мишљење, флексибилност стварности, флуидност и оригиналност идеја, симболизам, фантазија, неукалупљивост и интекелтуална иницијатива које утичу на стваралаштво и бољу припремљеност детета за нове животне ситуације. У раду се указује на важност стварања услова за развијање игре претварања и фантазије од стране одраслог. Резултати истичу колика је важност развијања праксе подршке дечјој игри за оснаживање креативности, когнитивних процеса, емоција и односа који се граде међу учесницима у игри.
Keywords: дечја игра, стваралаштво, когнитивни, афективни и интерперсонални односи