Шта у ствари значи "Наставна филозофија" ? Студија случаја: настав(н)е филозофије Професора Икс - Mitrović, Veselin (Nastava i vaspitanje, 2025)
Шта у ствари значи "Наставна филозофија" ?Студија случаја: настав(н)е филозофије Професора Икс  АпстрактУ високом образовању, наставна филозофија или приступ настави је кључно средство за извођење и процену квалитета наставе. Ипак, постоји ограничен фокус на истраживање његове суштине. Наставна филозофија се може тумачити као стратегија у образовању и педагогији, која осликава како се наставници баве наставним процесом. Овај концепт укључује  педагошке и образовне аспекте. Другачији поглед на овај концепт је посматрање као директно преношење филозофског знања од наставника до ученика. У овом раду је примењен квалитативни метод студије случаја у високом образовању којим се истражује друштвено и образовно порекла професора Икс, релевантни приступи настави професора Икс у различитим образовним окружењима, професорове методологије наставе филозофије дефинисане као „основе филозофије“, као и шири академски рад наставника, који укључује писање, истраживање и јавне презентације. Студија истражује наставничку рефлексију према дисциплини-филозофији и развој „филозофије поучавања од нуле“, при чему се осврћемо на податке како је подржано наставничком псвећеношћу дисциплини коју предјае и  изван конвенционалних академског окружења и одређене филозофије наставе. Налази сугеришу да постоји веза између наставних метода и истраживачких и издавачких подухвата. Иако је ова студија тек мали корак у истраживању комплексног концепта преношења знања и приступа настави резултати указују да постоји значајна  везу између  истраживања, и другог академског деловања и саме наставе. Овим подацима се продубљује наш увид у значење „наставне филозофије“ као разноликог процеса који укључује наставу, писање, академске подухвате и јавне доприносе.
Keywords: Наставна филозофија, високо образовање, педагогија, студенти, истраживачки и предавачки стилови