Академски дискурс међу студентима : Организациона структура студената биологије’ лабораторијски извештаји - Brahmi, Manel; Nesba , Asma (Nastava i vaspitanje, 2025)
Академски дискурс служи као платформа за систематску комуникацију научних сазнања, у лабораторијским извештајима је примарни тип који користе истраживачи и студенти. Ови извештаји прате специфичне конвенције и формате, осигуравајући јасноћу и кредибилитет у научној комуникацији. Ова студија истражује организациону структуру лабораторијских извештаја о биологији на енглеском језику, фокусирајући се на студенте’ придржавање модела Увод, методе, резултати и дискусије (ИМРАД). Након састављања корпуса од педесет студената биологије’ лабораторијских извештаја са Универзитета Оуаргла у Алжиру, истраживачи су усвојили квалитативни приступ и тематску анализу података. Резултати су открили свеукупно придржавање ИМРАД формата, са мањим варијацијама, посебно варијацијама у поднасловима унутар одељка Методс, прелазима између секција и структуре одељка за дискусију, одражавајући дисциплинске норме. Ови налази предлажу могућности наставницима да се експлицитно позабаве нијансама ИМРАД структуре и конвенције писања у оквиру биолошког домена. Схватајући како студенти примјењују овај модел, инструктори могу дизајнирати ефикасније лекције и писати инструкције које подстичу јасноћу и дисциплинско разумијевање у писању лабораторијских извјештаја. Ова студија наглашава важност истраживања утицаја експлицитне инструкције на квалитет писања ученика и разумевање ИМРАД конвенција. Ове варијације се препоручују да се даље истражују како би се побољшало разумевање студената’ комуникационих вештина, чиме се побољшава њихов квалитет писања у академском пејзажу.  Поред тога, ово истраживање наглашава важност истраживања утицаја експлицитне инструкције на квалитет писања ученика и разумевање ИМРАД конвенција.Кључне речи: академски дискурс, Биологија, дисциплинске норме, ИМРАД модел, лабораторијски извештаји, варијације.