Анализа повезаности вршњачког насиља и досаде у Србији: ПИСА 2022 - Đukić, Daliborka (Nastava i vaspitanje, 2025)
У раду се испитује повезаност облика вршњачког насиља са присуством осећаја досаде у школском окружењу Републике Србије на основу података добијених из ПИСА 2022 истраживања. Последице претрпљеног вршњачког насиља су веома негативне и дуготрајне и одражавају се на све аспекте живота ученика: академске, психолошке, здравствене, социјалне итд. Стога је важно испитивати факторе повезане са њим у циљу сузбијања и превенције свих облика агресије у школама, укључујући и вршњачко насиље. Новија истраживања показала су позитивну повезаност осећаја досаде са вршњачким насиљем. У овом раду коришћени су подаци ПИСА истраживања са територије Републике Србије. Узорком је обухваћено 6.413 ученика  из 181 школе. Уз упитника за ученике су одабранe две групе ставова којима је мерена учесталост насиља с једне стране и осећаја досаде, с друге. Факторском анализом издвојени су фактори насиља: релацијско и физичко са вербалним, док су код осећаја досаде издвојена такође два фактора: дистракција и одбацивање задатака/интересовања. Даљом анализом утврђено је да између ових фактора постоји значајна позитивна веза, нарочито између досаде и физичког са вербалним насиљем. Овакви налази указују на потребу образовног система да препознаје ученике са испољавањем виших нивоа досаде јер су у ризику од испољавања агресије и вршњачког насиља. Такође, у образовним стратегијама пожељно је планирати и примењивати различите методе и поступке које су се показале ефикасним у смањењу досаде код ученика.
Keywords: вршњачко насиље; досада; дистракција; одбацивање задатака и интересовања