Ko laže, a ko govori istinu? : Ispitivanje dečijeg koncepta laganja - Major, Lenke (Nastava i vaspitanje, 2024)
Razvijanjem socijalnih veština možemo omogućiti pojedincima da osiguraju da njihovo ponašanje bude društveno prihvatljivo i da nije štetno za druge. Za decu, ono što je dobro i loše nije nužno u skladu sa onim što društvo smatra prihvatljivim. Naše istraživanje istražuje da li deca viših razreda osnovne škole i adolescenti na laž gledaju na isti način kao i odrasli ili različito doživljavaju različite situacije laganja i elemente laganja. U našem radu predstavljamo razvojni proces moralnih vrednosti dece i faktore karakteristične za prototipske laži koji utiču na njihovu percepciju laži. Naše istraživačko pitanje se fokusira na to da li deca adolescenta na laž gledaju na isti način kao i odrasli ili različito doživljavaju različite situacije laganja i elemente laganja. U našoj studiji smo ponovili Kolmanov i Kejov (Coleman and Kay) eksperiment o laganju koristeći njihov merni alat prilagođen mađarskom jeziku. Istraživanje je sprovedeno među učenicima viših razreda osnovne škole kojima je maternji jezik mađarski u Srbiji. Rezultati pokazuju da deca misle drugačije od odraslih u pogledu svoje percepcije laganja i procene složenih elemenata koji čine laž. Naše istraživanje ističe ključnu ulogu institucionalnog obrazovanja u oblikovanju moralnih vrednosti i razvoju društvene kompetencije.
Keywords: percepcija laži, prototip laži, moralne vrednosti, adolescenti