Interkulturna osetljivnost nastavnika u kulturno heterogenom kontekstu u Srbiji: Prihvatanje kulturnih razlika ili precenjivanje sopstvene interkulturne osetljivosti? - Dimitrijević, Bojana; Petrović, Danijela; Zlatković, Blagica; Starčević, Jelena (Nastava i vaspitanje, 2024)
Predmet ovog rada jeste interkulturna osetljivost nastavnika u kulturno heterogenom kontekstu u Srbiji, koja je određena u skladu sa Razvojnim modelom interkulturne osetljivosti Miltona Beneta. Osnovni cilj ovog istraživanja je da se ustanovi: a) prosečan skor razvojne i opažene orijentacija nastavnika; b) učestalost ispitanika u različitim razvojnim fazama interkulturne osetljivosti; c) da li postoje statistički značajne razlike između razvojne i opažene orijentacije ispitanika; d) da li je diskrepancija između opažene i razvojne orijentacije varira među različitim razvojnim stadijumima u skladu sa pretpostavkom o Daning – Krugerovom efektu. Uzorak je činilo 76 nastavnika razredne nastave iz AP Vojvodine i Južne Srbije. Primenjen je instrument zasnovan na teorijskim postavkama Razvojnog modela interkulturne osetljivosti – Inventar interkulturnog razvoja (IDI®)). Rezultati su pokazali da je razvojna orijentacija nastavnika u proseku u okvirima minimizacije, dok procenjuju da je sopstvena interkulturna osetljivost viša, u skladu etnorelativističkom orijentacijom u fazi prihvatanja. Razlike između opažene i razvojne orijentacije su statistički značajne. Diskrepancija između opažene i razvojne orijentacije opada sa porastom interkulturne osetljivosti, odnosno interkulturno osetljiviji nastavnici objektivnije procenjuju svoju interkulturnu osetljivost od onih koji su manje interkulturno osetljivi. Implikacije ovih rezultata kada je reč o profesionalnoj ulozi i razvoju nastavnika kao refleksivnih praktičara su razmotrene u radu.
Keywords: Razvojni model interkulturne osetljivosti; Nastavnici; Inventar interkulturnog razvoja –IDI®; Razvojna i opažena orijentacija; Daning – Krugerov efekat