Школски простор као „сигуран простор“ и „безбедан простор“: образовни и архитектонски изазови - Vasojević, Nena A.; Vučetić, Ivana; Ignjatović, Suzana; Buturović, Željka (Nastava i vaspitanje, 2024)
Услед немилог догађаја пуцњаве у једној школи у Београду, последњих месеци у српској јавности, друштву и образовном простору доминантна је тема безбедности у школама, тј. безбедности у школском простору. Са друге стране у домаћој литератури се не могу наћи релевантни научни извори који говоре о овом феномену. Ако погледамо релевантне међународне публикације наилазимо на различите дефиниције овог појма. У раду се прво посвећујемо теоријским разматрaњима која се односе на сложен дискурс „сигуран простор“ и   „безебедан простор“ у образовном систему. Из ових разматрања закључујемо да овај проблем захтева интердисциплинарни приступ тј. сагледавање из културолошког, психосоцијалног и архитектонског аспекта. Најзад, осврћемо се на међународна искуства у пројектовању безбедних школских простора те постојећа законодавна решења мера безбедности у школским зградама у Србији.
Keywords: образовање; сигуран простор; школа; ученици; безбедан простор