Izrada digitalnog videa: alternativa za poboljšanje govora u nastavi engleskog kao stranog jezika - Đorđević, Jasmina P. (Nastava i vaspitanje, 2024)
Rad prikazuje rezultate akcionog istraživanja zasnovanog na studiji slučaja sprovedenoj na prigodnom uzorku od 42 studenta koji su dobili predlog da izrade digitalne video zapise koji bi im poslužili kao dodatni alat za vežbanje i poboljšanje govora na engleskom jeziku kao stranom. Studenti su snimili sebe kako drže desetominutni govor prateći uputstva svog nastavnika. Poređenje postignuća studenata na usmenom ispitu na kraju četvrtog semestra i usmenog ispita na kraju prethodna tri semestra ukazalo je na bolji govor studenata na usmenom ispitu na kraju četvrtog semestra zahvaljujući digitalnim video zapisima koje su studenti izradili. Studenti su takođe popunili upitnik u vezi sa njihovim stavovima o dodatnom alatu za vežbanje govora. Analize dobijenih rezultata ukazuju na pozitivan efekat digitalnih video zapisa koje studenti izrađuju sami kako na njihov govor, tako i na njihov odnos prema samostalnoj izradi digitalnog videa. Pedagoške implikacije ove studije sugerišu tri glavne primene digitalnih video zapisa: a) alat za vežbanje koji pomaže studentima da poboljšaju svoj govor na engleskom, b) alat za povratne informacije koji omogućava nastavnicima da ukažu studentima na ono što mogu poboljšati i c) alat za ocenjivanje koji omogućava nastavnicima da ocene govorne veštine svojih studenata.
Keywords: izrada digitalnog video zapisa; engleski jezik kao strani; vežbanje; govor; poboljšanje