Присуство музичких елемената у настави шпанског као страног језика - Maričić Mesarović, Sanja; Матовић, Мирјана (Nastava i vaspitanje, 2024)
Овај чланак има за циљ да анализира присуство музичких елемената као и значај употребе музике у процесу учења страног језика (СЈ) са фокусом на наставу шпанског као страног језика на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду (ФФУНС). Музика и језик имају бројне заједничке карактеристике које су препознатљиве кроз ритам, мелодију, интонацију, динамику и представљају вид непрекидне међусобне комуникације. Музика стимулише активност десне хемисфере мозга чиме подстиче креативност и машту као кључне мотиваторе у процесу учења. У настави страног језика музика може омогућити лексички и културни инпут. Наше истраживање се бави анализом присуства елемената који у вези са музиком у уџбеницима који се користе у настави шпанског као страног језика на ФФУНС. Квантитативном анализом корпуса издвојени су примери који представљају музички садржај или упућују на музичке елементе у оквиру наставе Циљ рада је идентификовати који музички садржаји су присутни у уџбеницима и на ком нивоу учења шпанског као страног језика (А1-Б2) те које језичке компетенције и вештине се развијају уз помоћ пронађених садржаја. Ово истраживање је потврдило да се музички садржаји могу користити у циљу увежбавања и усавршавања језичких вештина, те у сврху развијања и богаћења лексичке, граматичке и интеркултурне компетенције ученика.
Keywords: музика, шпански као страни језик, језичке вештине и компетенције, афективни фактори.