Приступи учењу студената филолошких студијских група, академско постигнуће и задовољство курсом - Lungulov, Biljana; Milutinović, Jovana; Pekić, Jasmina (Nastava i vaspitanje, 2025)
У контексту тежњи за унапређењем квалитета наставе и студија, бројна истраживања баве се разликама у начину на који студенти приступају учењу, које у значајној мери могу да допринесу остварењу исхода учења. Приступи учењу представљају комбинацију мотива и стратегија које студенти користе приликом учења и најчешће се деле на Површински и Дубински приступ. Резултати ранијих истраживања о односу између приступа учењу и исхода учења нису једнозначни, те је циљ овог истраживања испитивање односа између приступа учењу студената и њиховог академског постигнућа, као и њиховог задовољства курсом. У истраживању је учествовало 180 студената филолошких студијских група, а коришћен је Ревидирани двофакторски упитник о приступима учењу студената (The Revised Two Factor Study Process Questionnaire: R-SPQ-2F). Добијени резултати показују да Површински приступ учењу негативно предвиђа успех на студијама, док није утврђена повезаност између Дубинског приступа и академског постигнућа студената. С друге стране, утврђена је позитивна повезаност задовољства курсом са Дубинским приступом учењу, како у домену интринзичке мотивације, тако и у домену површинске стратегије, као и негативна повезаност са Површинским приступом учењу у домену инструменталне мотивације. Добијени резултати значајни су за наставну праксу, посебно у циљу унапређења наставе и остварења когнитивних и афективних исхода учења. Такође, налази и закључци представљају смернице за пружање подршке студентима за примену Дубинског приступа и стратегија у процесу учења, али и за инхибирање Површинског приступа учењу.