Uronjeni u prostor mogućeg: Susret sa digitalnim tehnologijama u predškolskom vaspitanju i obrazovanju? - Stojković, Jelena (Nastava i vaspitanje, 2025)
U svetu u kome učestvuju mnogi, obrazovanje se može razumeti kao susret koji pretpostavlja njihovo repozicioniranje, te prevazilaženje različitih binarnosti (kao što su priroda-kultura, realno-virtuelno, odrasli-dete i druge) koje odražavaju i podržavaju odnose moći u kojima prvi u dijadi ima moć/prevlast nad onim drugim. U vezi sa tim, shvatanje obrazovanja kao humanizujuće prakse potrebno je dekonstruisati i deteritorijalizovati. Polazeći od pitanja šta i koga obrazujemo u trenutku koji živimo, misleći sa različitim posthumanističkim i poststrukturalističkim idejama i konceptima kao linijama oslobađanja, te primerima susretanja sa digitalnim tehnologijama, i mnogim drugim oko i mimo njih, kao linijama susreta, ovim radom želimo da razmotrimo obrise predškolskog vaspitanja i obrazovanja koje materijalno i diskurzivno ispada iz unapred definisanih (humanističkih) okvira, te da uputimo na digitalne mikro-momente u vrtiću i mimo njega, koji bivaju u senci dominantnih razumevanja i praksi koje konstruišu odrasli (posebno istraživač). Ovakva razmišljanja sa (bićima, procesima, objektima, idejama...) uputila su na potrebu da se nepredvidivost prepozna i uvaži kao vrednosti obrazovnog procesa, da se razvija kapacitet za zajedničko delovanje i da se upoteba digitalnih tehnologija izmesti iz okvira koji pretpostavljaju njihovo razumevanje kao sredstava koja su podređena ljudskoj svrsi, te koja isključuju druge materijalnosti, pre nego da se sa njima neodvojivo prepliću.