Употреба модела Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) у високом образовању - Dragojević, Tamara; Turudić, Jovana (Nastava i vaspitanje, 2024)
Убрзани развој технологије довео је до креирања модела вештачке интелигенције Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) који омогућава генерисање текстова на темељу упита корисника. Премда представља иновацију у домену вештачке интелигенције, овај модел још увек није довољно истражен кроз емпиријске студије. Стога је спроведено истраживање како би се дубље истражиле перцепције и ставови студената у вези са употребом Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) у високом образовању, с циљем да се стекне бољи увид у њихову упућеност, ставове и очекивања у вези с овим моделом. Узорком је обухваћено 200 студената Универзитета у Новом Саду, а подаци су анализирани коришћењем програма SPSS и мера дескриптивне статистике. Резултати истраживања упућују на то да студенти у великој мери користе Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) у академске сврхе, препознајући предности попут уштеде времена и персонализованог искуства учења. Међутим, резултати исто тако показују забринутост студената у вези са могућим смањењем креативности и критичког мишљења, као и са ризицима по приватност корисника. Додатно, већина студената није имала искуства са едукативним радионицама или курсевима усмереним на коришћење Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) у академском контексту. На основу ових налаза, закључује се да постоји потреба за едукацијом студената о ефикаснијем и одговорнијем коришћењу Чет Џи-Пи-Ти (ChatGPT) у високом образовању. Такође, наглашава се важност даљег истраживања и развоја ресурса како би се студентима пружила адекватна подршка и обука у вези са овим технолошким алатом.