Улога педагога у реконципирању приправничко- менторске праксе у предшколској установи: приказ акционог истраживања - Pavlović Malović, Marija (Studies in Teaching and Education, 2025)
У светлу покушаја конципирања улоге педагога у предшколској установи као лидерске улоге у процесу увођења и одржавања промене, рад приказује деловање педагога у домену подршке професионалном развоју васпитача и то кроз приказ реконципирања приправничко менторске праксе у Установи. Професионални развој васпитача који обухвата и процес увођења у посао одвија се у заједници и обликован је културом установе док са друге стране, може утицати на промену културе. Рад приказује акционо истраживање покренуто од стране практичара педагошкиње, спроведено у Предшколској установи „Др Сима Милошевић“ у Земуну, у периоду од септембра 2022. до маја 2025. године. Предмет истраживања јесу програм и пракса увођења приправника васпитача у посао као окосница успостављања и развијања рефлексивне праксе у заједници учења у установи. Истраживање осветљава изазове у имплементацији Програма оријентисаног ка успостављању рефлексивне праксе у заједници учења и указује на могуће стратегије за превазилажење изазова. Закључци указују да постигнуте промене у систему знања, умења и вредности, како на нивоу појединаца, тако и на нивоу заједнице доприносе унапређивању квалитета реалног програма. Реефинисање улога практичара и односа моћи у Програму и у истраживању продубили су осећај оснажености код васпитача као однос поверења и подршке између стручних сарадника и васпитача. Реконципирање приправничко менторске праксе, као плански уведена промена у образовну праксу поставило је темеље за даље развијање рефлексивне праксе у заједници учења у Установи. Одрживост покренуте промене зависиће од континуираног одржавања квалитета али и даљих тежњи ка системском утемељењу кроз институционализацију нових образаца рада и ширење у систему кроз даљу дисеминацију и умрежавање са другим установама и праксама.
Keywords: предшколски педагог; професионални развој; акционо истраживање; заједница учења; рефлексивни практичар