Кузмањијева химнична песма „Слава племенитима“ (скице за интерпретацију) - Ломенчик, Јулијус (Napredak, 2026)
Циљ чланка је да посредством интерпретативних скица открије хуманистичку семантику Ку змањијеве химничке песме „Слава племенитим“ која са филозофског становишта представља класичан пример Хегелове дијалектичке тријаде. У закључку се указује на актуелну идејну поруку ове песме (данас представљене под насловом „Ко за истину изгара“) у промовисању истине, слободе и једнакости.
Keywords: књижевност; Карол Кузмањи; химничка песма; интерпретација; дијалектика