Развијање словачко-српских културних и научних веза: сарадња Матице словачке са Матицом српском и Архивом Војводине - Гашпер, Маријан (Napredak, 2026)
Текст се фокусира на преглед конкретних догађаја и активности које је организовала или у њима учествовала Матица словачка, у оквиру јачања словачко-српских веза, посебно оних између Ма тице словачке и Матице српске. У том смислу, у тексту се наводе конгреси матица, који представљају платформу за сарадњу између матица и институција словенских народа и који су током свог постојања развили значајну сарадњу у области истраживања историје и културе два народа. У тексту се помињу и значајни јубилеји обе матице, као и планирање заједничких издавачких пројеката и заједничко учешће на културним догађајима.