Словачки заноси Светозара Милетића - Кузмановић, Небојша (Napredak, 2026)
Аутор указује на везе које су током година активног политичког деловања Светозара Миле тића постојале између њега и других немађарских народа са угарског државног простора, са посебним акцентом на Словаке. Настојећи да покаже константност ових веза, аутор указује како на значајне биографске податке из Милетићевог живота, тако и на важне политичке моменте у којима на историјску сцену као Милетићеви пријатељи ступају и национално свесни Словаци, његови пријатељи, сарадници, али и они који лично бирајући смрт доказују верност заједничкој словенској борби за националну еманципацију. Најзначајнија фигура словачког националног препорода Људевит Штур у фокусу је истраживања будући да је пресудно утицао на политичко формирање будућег српског војвођанског првака.
Keywords: Светозар Милетић; Људевит Штур; Срби; Словаци; Угарска; Словени; јединство; слобода