Макијавелијев Владар: нови поглед. Хуманистичка критика и етика објективног истраживања - Brdar, Milan (Napredak, 2025)
У раду се показује да је за разумевање правог значаја Макијавелијевог Владара неопходна реконструкција историјског контекста ренесансе на прелазу из 15. века у 16. век. Посебну пажњу захтева учење хуманиста о врлом човеку (vir virtutis) и жанр „огледала за владара“ („mirror for prince“) који је oтуда проистекао. У том контексту постаје разумљива хуманистичка критика Макијавелија која је остала утицајна све до 20. века. Супротно томе, интерпретација изнета у овом раду тврди да је Макијавели први увео принцип објективности, касније познат као принцип вредносно неутралног истраживања. Усвајањем овог става Макијавели постаје зачетник политичке науке, јер без овог принципа дисциплина као таква не би била могућа. Поступајући према овом принципу био је објективан и довољно храбар да представи позитивну истину о политици. Тиме је заслужио да се рехабилитује од устаљених оптужби и коначно буде признат као непристрасни истраживач природе политике, што досадашња критика није била у стању да учини.
Keywords: Макијавели; политика; хуманизам; хипокризија; морални изглед; владар