Геoполитика хаоса и геополитички вакуум: Aктуелни сукоби у глобалном геополитичком поретку моћи - Деспотовић, Љубиша (Napredak, 2025)
У раду се разматра актуелна геополитичка проблематика која може имати далекосежне последице на установљавање будућег поретка моћи у међународним односима, али и на саме геополитичке силе. У раду ће првенствено бити анализирана постојећа и потенцијална кризна жаришта, али и промене које су настале након ступања на дужност председника САД Доналда Трампа као и антиципација могућих резултата и последица промена које је отворио својим другим председничким мандатом. Такође, пажња ће бити усмерена и на анализу тренутне позиције великих геополитичких сила као статусно већ доказаних ривала, такмаца и оспораватеља вишедеценијске доминације и хегемоније атлантистичког Запада. Настојаћемо да дамо одговор и на питање о могућем крају ере глобализације и евентуалном настанку постглобализацијског поретка.
Keywords: геополитика; међународни поредак; моћ; кризна жаришта; глобализација