Дадо у експанзији - Зидон, Амарант (Napredak, 2025)
Овај чланак говори о наслеђу црногорског сликара Дада (Миодраг Ђурић, 1933–2010), који је највећи део своје каријере и живота провео у Француској, у контексту јављања нових наратива у историји уметности који већу видљивост дају уметницима који не потичу са Запада. Кроз сложену и плодну везу између култура Истока и Запада, изузетну ретроспективу уметникових слика у Галерији САНУ 2024. године и рестаурацију његовог in situ ремек-дела Орпељери, његове „Гернике у боји“, аутор показује Дадову крајњу савременост. Нови увиди, не само у историји уметности већ и у естетици, филозофији и књижевности, потврђују фасцинантан одјек Дадових дела у наше време.
Keywords: Дадо (Миодраг Ђурић); Данило Киш; наслеђе; Катрин Мије; Орпељери; Жермен Вијат