Улога Института за политичке студије у француско-српској научној сарадњи и културној дипломатији - Stojčić, Milica (Napredak, 2025)
Франкофонија је изузетно значајна за развој не само „културне дипломатије” него и све обимније научне сарадње, спровођења заједничких пројеката, активности и размене знања с Републиком Србијом, али и читавим регионом Западног Балкана. Циљ истраживања је утврдити обим, резултате, али и перспективе сарадње Института за политичке студије као једног од најистакнутијих актера у научним, стручним и културним односима са француским научноистраживачким и образовним институцијама. Аутор је у припреми истраживања користио анализу садржаја и ограничено посматрање са учествовањем. Закључак је да је Србија једна од кључних држава у региону за изградњу научне сарадње са Француском и да, с врло лимитираним средствима која се издвајају за финансирање друштвено-хуманистичких наука en générale, Институт за политичке студије успева да разменом знања, публикацијама и спровођењем заједничких пројектних активности одржи имиџ доброг партнера.
Keywords: Република Француска; Република Србија; Институт за политичке студије; културна дипломатија; научна сарадња