Ризици откопавања руде литијума и њихово ублажавање - Jovanović, Saša; Popović, Ognjen; Čolović, Miloš; Tomović, Milica; Tarić, Mirsad; Majstorović, Miroslav (Napredak, 2024)
Литијум је кључни минерал за савремену технологију и глобалну енергетску транзицију. Његова примена у батеријама за електрична возила, паметне уређаје и системе складиштења обновљиве енергије чини га незаменљивим ресурсом. Међутим, процес његове експлоатације носи значајне ризике по животну средину, локалне заједнице и здравље радника. Потрошња воде, деградација земљишта, загађење и расељавање становништва најчешћи су изазови. Пројекат „Јадар“ у Србији представља будући позитиван пример примене одрживог рударства. У овом раду анализирају се главни ризици и мере за њихово ублажавање, укључујући иновације у технологији, рекултивацију земљишта и укључивање локалних заједница.
Keywords: литијум; рударство; мере ублажавања; рекултивација; еколошки ризици