Креатор садашњости у покушају да разуме будућност или о ономе што можемо убројати, али не на то и свести, Кисинџерово наслеђе - Šuvaković, Uroš V. (Napredak, 2024)
Текст је настао као идеја да се учини осврт на књигу Хенрија Кисинџера (Henry A. Kissinger) и његових веома угледних сарадника Ерика Шмита (Eric Schmidt) и Данијела Хатенлочера (Daniel Huttenlocher) Доба вештачке интелигенције и наша људска будућност (2021/2022), која је објављена у САД у Кисинџеровој 99. години живота. Како је у међувремену овај амерички државник преминуо у 101. години, било је немогуће не узети у обзир и, бар у кратким цртама, не указати на главна Кисинџерова достигнућа у међународним односима и дипломатији, на његове ставове који су релевантни за југословенску кризу, а потом се осврнути на покушај овог дипломате да у књизи о вештачкој интелигенцији перципира њене потенцијале и да, разумевајући њене предности и мане, моделира правац развоја човечанства. Стога је рад структуриран из два дела. У првом се даје кроки Кисинџеровог утицаја на америчку спољну политику и доношење далекосежних спољнополитичких одлука САД, које су креирале свет какав смо познавали у другој половини ХХ века, где се посебно истичу успостављање односа НР Кине и САД и политика детанта САД и СССР. У другом делу, пажња је посвећена Кисинџеровим анализама и упозорењима у вези са настанком и развојем вештачке интелигенције. Иако се у то подручје упушта у веома позном животном добу, његови увиди су веома значајни, посебно када се има на уму његово залагање за међународну сарадњу у регулисању овог питања.
Keywords: Хенри Кисинџер; дипломатија; вештачка интелигенција