Нова парадигма образовања и потенцијали вештачке интелигенције - Mandić, Danimir (Napredak, 2024)
Овај рад бави се могућношћу коришћења вештачке интелигенције (ВИ) у образовању и успостављањем правила, ограничења и процедура за безбедну примену ВИ у различитим областима. У последње две деценије покушавамо да унапредимо образовну технологију коришћењем мултимедије, хипермедије, виртуелне и проширене реалности, као и образовних софтвера. То је довело до подизања квалитета учења, повећања динамичности и очигледности наставе, као и подстицања мотивације ученика. У последњих неколико година истражују се могућности коришћења ВИ у образовању, посебно у сфери персонализованог учења, динамичнијег подучавања, као и комплексног вредновања рада ученика. У раду се анализирају користи, изазови и ризици у вези са коришћењем ВИ у образовању и наглашава важност одржавања равнотеже између ВИ и људске интеракције. Анализира се и коришћење робота у образовању с циљем да се подстакну креативност и критичко мишљење, те да се развијају вештине решавања проблема кроз развој алгоритамског мишљења. У последњих годину дана интензивира се примена ChatGPT-a у образовању, те је неопходно дефинисати правила и процедуре којима би ова технологија дала допринос настави и учењу.
Keywords: вештачка интелигенција; образовна технологија; дигиталне компетенције