Страх од вештачке интелигенције инициран верским осећањимa - Prodić, Slobodan (Napredak, 2024)
Вештачка интелигенција представља својеврстан феномен који у значајној мери утиче на савремено друштво. Као нешто што је релативно млада појава, вештачка интелигенција унутар заједница које пролазе кроз процес десекуларизације, она неминовно доводи до питања како је и на који начин прихватају верујуће особе. Мишљења верника о вештачкој интелигенцији су подељена. Код одређеног броја њих она изазива страх и крајње негативна осећања. Најчешћи разлог за то је недовољна упућеност у то шта је вештачка интелигенција и какво је њено место у савременом друштву. Када говоримо о верским заједницама, огромна одговорност у односу према вештачкој интелигенцији заправо је на свештенству и његовој спремности да о њој разговарају с људима који су им поверени на духовно руковођење.
Keywords: вештачка интелигенција; религија; страх