Креативна Србија и ВИ: Потенцијали обликовања креативне генеративне вештачке интелигенције у уметностима будућности кроз пример Midjourney/Discord апликације - ZDRAVKOVIĆ, ŽELJKO (Napredak, 2024)
Циљ рада јесте да истражи како вештачка интелигенција (ВИ) може да обликује будућност уметничког стваралаштва у Србији. Ова анализа фокусираће се на потенцијале нових алгоритамских алата креативне генеративне ВИ, тачније на апликације као што су Midjourney/Discord, као и специфичне примере и могућности уметничког израза које оне свакако отварају. Интеграција ВИ и уметности отвара нове могућности за креаторе и публику, али и истовремено поставља питања о аутентичности, оригиналности и улози уметника. Такође, овај рад ће истражити како технологија ВИ утиче на процес стварања уметничких дела, перцепцију публике и културне импликације. Кроз интердисциплинарни приступ који комбинује уметност, технологију и друштвене науке, овај рад ће пружити увид у потенцијале и изазове које доноси интеграција вештачке интелигенције у уметност, посебно у контексту креативне Србије.
Keywords: креативна Србија; генеративна вештачка интелигенција; уметност; будућност; Midjourney/ Discord; алгоритми; процеси