Одговорна и етична примена система вештачке интелигенције у здравству кроз студију случаја у дијагностици и персонализованој медицини - Milovanović, Dragorad (Napredak, 2024)
У раду се разматрају нови изазови одговорне и етичне примене система вештачке интелигенције (ВИ) у здравству. Академска истраживања и комерцијални развој фокусиран на медицину показују експоненцијални раст; међутим, регулаторни прописи за клиничку употребу и комерцијално увођење напредују спорије. Након класификације ВИ примене, идентификовања изазова и ризика, презентује се студија случаја у дијагностици и персонализованој медицини. Основни резултат је јасан преглед надолазећих трендова у медицини који могу послужити регулаторима да се припреме за креирање нових прописа и етичких принципа праксе за нове ВИ технологије. Неопходно је да технички експерти, креатори политике, законодавци и други доносиоци одлука прихвате одговорност.
Keywords: вештачка интелигенција; регулација; студија случаја; медицина