Откривање историјских закона успона и пада људске цивилизације и указивање на пут за напредак цивилизације: теоријска конотација и практична вредност Глобалне цивилизацијске иницијативе - Xiang, Gao (Napredak, 2024)
Анализирајући стратешке предности и дубину глобалне цивилизацијске иницијативе и њене улоге у модернизацији човечанства, аутор кроз праксу кинеског пута и уважавања различитости нуди научну визију даљег развоја планете и правце напретка. Отварање древног Пута свиле обезбедило је канале за размену култура, робе и информација између Истока и Запада, постављајући снажан темељ за даљу сарадњу цивилизација. И после бројних друштвених, политичких и економских промена у међународном окружењу, Кина остаје чврста у вођењу независне спољне политике мира, енергично се залажући за пет принципа мирољубиве коегзистенције и континуирано проширење пријатељске размене и обострано корисне сарадње са земљама широм света, различитих култура и идеологија. Глобални безбедносни недостатак могуће је решити само искреним разумевањем и поштовањем, због чега Кина инсистира на међусобним консултацијама и разумевању, уз промовисање заједничког напретка кроз сарадњу.
Keywords: Глобална цивилизацијска иницијатива; међународна сарадња; јединство; научни социјализам; модернизација