Јасан увид у инхерентне односе између визије људске заједнице са заједничком будућношћу и три глобалне иницијативе - Jianchao, Liu (Napredak, 2024)
У фокусу овог истраживања су Глобална цивилизацијска иницијатива, Глобална развојна иницијатива и Глобална безбедносна иницијатива генералног секретара Си Ђинпинга као јединственог и стратешког кинеског одговора на изазове глобалног друштва и визије даљег напретка. Економски раст је темељ безбедности и цивилизације, а даљи рад ће показати важност визије кинеских комуниста, који у добу дубоких промена и криза решење виде у чињеници да напредовање других држава води успостављању света благостања и сигурности. Три наведене иницијативе инхерентно се повезују и међусобно оснажују, указујући на пут напретка људског друштва из три различите перспективе, односно раста, безбедности и цивилизације. Кина ће напорно радити на њиховом спровођењу да би помогла међународној заједници да брже оствари агенду Уједињених нација за одрживи развој 2030. и да убризга снажан подстицај глобалном економском расту, јер је то пут ка светском миру и сарадњи.
Keywords: три глобалне иницијативе; економски раст; глобална безбедност; пријатељство; планетарна хармонија