Дијалогом култура и конвергенцијом цивилизација – савремена Кина на путу партнерства за развој, мир и будућност човечанства: (Социолошке маргиналије о кинеској стратегији „Појас и пут“) - Mitrović, Ljubiša (Napredak, 2024)
У раду се разматра кинеска стратегија: дијалог култура и конвергенција међу цивилизацијама јесу пут остваривања партнерства за одрживи развој и мир у свету. Аутор, најпре, даје осврт на историју кинеске културе и цивилизације: њену дубину, ширину и џиновске домете. Затим разматра савремену Кину од времена после Маове смрти и њене лидере реформаторе, посебно Денг Сјаопинга и Си Ђинпинга, као утемељиваче нове стратегије развоја у унутрашњој и спољној политици Кине. У том контексту у фокусу његове анализе јесу: стратегије модернизације и развоја Кине, ослоњене на брз и висок развој образовања, науке и напредних технологија трећег и четвртог развојноцивилизацијског таласа, али и либерализација привреде и демократизација друштвених и политичких односа; стратегија „Појас и пут“ – тј. велико отварање Кине и сарадња са светом кроз партнерство зарад универзалног благостања човечанства, глобализације с људским ликом, мултиполарног поретка и мира у свету.
Keywords: Кина; нови профил лидера; дијалог култура и цивилизација; „Појас и пут“; глобализација с људским ликом; партнерство за мир и развој у свету