Српска ћирилица – израз српског духовног бића - Janjić, Jovan (Napredak, 2023)
Писмо је саставни део културе једног народа. Народ га ствара или прихвата и обликује по својој мери, самим тим оно је израз духовног бића народа који га ствара или прихвата. Српски народ има више од миленијума стару културу стварану на свом језику и писму, највећим делом и у најдужем периоду искључиво на ћирилици. На тај начин ћирилица је обележила српско и духовно и национално биће – постала је саставни део идентитета српског народа. Народ и писмо његово налазе се у узајамном односу како приликом стварања писма, тако и приликом изградње и чувања народног идентитета.
Keywords: писмо; ћирилица; језик; српски народ; идентитет