Ћирилица између религије и политике - Prodić, Slobodan (Napredak, 2023)
Једна од особина ћирилице као писма јесте и то да је она, од самог настанка, изложена сваковрсним нападима са циљем њеног делимичног или потпуног одстрањења. Као писмо настало из потребе ширења православне вере међу словенским народима, ћирилица је сметала и смета онима који су, суштински, противници хришћанства. Борба против Цркве, када говоримо о простору Балканског полуострва, подразумевала је и подразумева борбу против ћирилице. Видови ове борбе су различити, али неретко сваки од њих у основи има и политичку позадину. На тај начин може се говорити и о томе да је ћирилично писмо већ вековима уназад на мети различитих завојевача, који су, сваки на свој начин, настојали и настоје да искорене православни хришћански идентитет како српског, тако и других народа чије су постојање и опстанак суштински везани и за њихово писмо и језик.