Кризни менаџмент у светлу савремених међународних односа - Andrić, Sanela D; Milašinović, Srđan М (Napredak, 2023)
Свет је у сталном превирању од завршетка Другог светског рата и суочава се с бројним кризама, конфликтима и ванредним ситуацијама како природним, тако и оним изазваним људским фактором. Пандемија која нас је задесила 2019–2020. године и заоштравање украјинске кризе (украјинско-руски конфликт) нагласили су све слабости система кризног реаговања на националном и глобалном нивоу, подсећајући нас због чега су кризни менаџмент и константно изучавање (потенцијалних) криза неопходни. У раду ћемо се осврнути на пандемију ковида 19 и заоштравање украјинско-руског сукоба, јер су ови догађаји у последње три године изменили геополитичку сцену и увели свет у здравствену, економску, безбедносну и друштвену кризу.
Keywords: сукоб; кризни менаџмент; савремене кризе; управљање