Иран и Србија: различитост која се кроз дијалог претвара у сарадњу и пријатељство - Хасанпур, Рашид (Napredak, 2023)
Приступ Ирана у дипломатским односима са Србијом је дугорочан и стратешког карактера, заснован на уважавању међусобних специфичности, али и снажном разумевању и потреби још чвршће сарадње. Дуга историја пријатељства кована је у ватрама великих ратова и криза током више од једног века, са интензивним дипломатским односима који трају 85 година. Ниједан нерешен проблем у међусобним односима показатељ је квалитета обострано коректне сарадње, с приоритетом њеног продубљивања и усмеравања са сфере политике на области економије, науке, образовања, културе и спорта. Принципијелна позиција у одбрани ставова међународне политике и независности додатно је учврстила пријатељство међу државама.
Keywords: дипломатски односи; политика; економија; култура; Персија; Иран; Србија; међународно право