Украјински рат и русофобија „друге Србије“ - Antonić, Slobodan (Napredak, 2023)
У првом делу чланка даје се теоријски оквир анализе и објашњавају основни појмови. У другом делу износе се примери русофобије у текстовима неких припадника медијске и културне елите у Србији и пре отпочињања рата у Украјини. У трећем делу описује се ескалација русофобије код тог дела елите након руске интервенције у Украјини (2022). У четвртом делу даје се преглед седам истраживања јавног мнења Србије (2022–2023). Сва ова истраживања показују високи удео грађана Србије (око 80%) који се не слаже с увођењем санкција Русији. Даје се и преглед покушаја ниподаштавања ових налаза од дела русофобне елите у Србији. У петом делу описује се даља ескалација русофобије у делу елите, а у шестом делу се износи објашњење ове појаве из угла светскосистемске теорије.
Keywords: теорија светског система; неоимперијализам; неоколонијализам; компрадори; опслужујућа интелигенција; грађанизам; аутошовинизам