Улога Oтвореног Балкана у актуелним регионалним односима из перспективе стратешке политике и европских интеграција - Arnaudov, Mitko (Napredak, 2023)
Регионалне иницијативе са економским предзнаком нису новина у међудржавним односима. Већина ових иницијатива имала је за циљ поспешивање и динамизацију економских кретања у једном региону, а тиме и динамизацију националних привреда држава учесница, имајући у виду чињеницу да економска сарадња између политичких ентитета у непосредном окружењу умногоме доприноси развоју националне привреде и тржишта управо због логистичких могућности, данас изузетно важних у регионалним и међународним економским кретањима. Циљ овог рада је анализа постојећих достигнућа у оквирима иницијативе Отворени Балкан, њених капацитета и могућности, али и домета на регионалном нивоу, као и у контексту европских интеграција региона. У складу с тим, главно истраживачко питање које нам се намеће у овом раду јесте: Да ли Отворени Балкан, као економска иницијатива, у стратешком смислу може поспешити бољу спољнополитичку позиционираност Србије и земаља учесница? У теоријском смислу, значај овог рада проналазимо у анализи улоге малих и микро земаља у регионалним односима и у процесу европских интеграција, које у одређеним околностима наступају заједнички кроз регионалне иницијативе, као и одговора на питање колико такве иницијативе доприносе ефикаснијем и ефективнијем реализовању спољнополитичких циљева малих и микро субјеката.
Keywords: регионално повезивање; Отворени Балкан; економска интеграција; европска интеграција; стратешки значај