Утицај глобализације и конвергенције на развој медијских индустрија - Milenković, Vesna (Napredak, 2022)
Глобализација и конвергенција као два феномена која мењају слику медијског света и својом вишезначношћу утичу на развој медијских индустрија, последица су не само технолошког развоја већ се могу пратити и са политичког, економског и културног аспекта. Из тог контекста посматране, медијске индустрије постају један од најважнијих фактора који активно утиче на живот људи тежећи да га промене и управљају њиме. Рад се бави утицајем конвергенције и глобалних промена на развој медијских индустрија с обзиром на то да медији, с једне стране, у оквиру комуникационог чина представљају посреднике који преносе информације, а с друге стране, производе и пласирају своју робу као и свака друга индустрија. У закључку се констатује да су ова два феномена дигиталне ере пресудно значајна за развој медијске индустрије и рад медија као посредника који преносе информације, креирају их и дистрибуирају своје садржаје који су одавно попримили својства робе на тржишту. Без медијске конвергенције у глобалном друштву не би било могуће да сваки појединац који је постао актер међународног/глобалног комуницирања самостално организује садржаје медијске културе и тако активно партиципира у политичком и друштвеном животу дигиталног доба.
Keywords: медијске индустрије; глобализација; конвергенција; креативне индустрије