Геноцид у служби великохрватске идеје - Krestić, Vasilije (Napredak, 2022)
Рад представља два одабрана поглавља из ауторове монографије, објављене под називом Геноцидом до велике Хрватске. У тексту се указује на развој великодржавне идеје у Хрвата, која се прати од средине XIX века до савременог доба и која има за циљ стварање етнички чисте и католичке државе Хрватске. Руководећи се том идејом, извршен је и геноцид над српским народом, почињен у тзв. „Независној Држави Хрватској“ од 1941. до 1945. године. Континуитет те идеје представља и Туђманова власт, успостављена 1990. године, која, као један од својих првих потеза, Србе у Хрватској као конститутивни народ, изменом Устава Хрватске, претвара у националну мањину.
Keywords: Хрватска; геноцид над Србима; континуитет великодржавног хрватског пројекта